Inom värdebaserade placeringar finns en skara manliga amerikaner som har närmast legendarisk status. Givetvis baserat på sina lyckade investeringar över väldigt långa perioder. Alla har författat böcker på ämnet och delat sin kompetens. 
 

Warren Buffett

 
   

Warren Buffett, född 30 augusti 1930 i Omaha. Han har byggt upp en förmögenhet på över 120 miljarder dollar, främst via Berkshire Hathaway, och är av många ansedd som den bästa investeraren någonsin.

 
 


”Risk kommer från att
inte veta vad man gör.”

”Någon sitter i skuggan idag
för att någon planterade
ett träd för längesen.”

”Var rädd när andra är giriga
och var girig när andra är rädda.”
 
 

Benjamin Graham

 
   

Född 1894 i London, dog 1976. Kallas ofta värdeinvesteringens fader. Boken The Intelligent Investor anses som den bästa boken om investering som någonsin skrivits.

 
 


”Att investera på aktiemarknaden är ett unikt slags kasino - ett där du inte kan förlora i slutändan, så länge du bara följer reglerna som ger dig de bästa oddsen.”

”En historisk trend är ett faktum, men en framtida trend är bara ett antagande.”

”En aktie är inte bara ett namn och en kurs. Det är en ägarandel i ett verkligt företag med ett reellt värde som inte är beroende av aktiekursen.”

”Investera bara i bolag du känner dig trygg med att äga även om du inte skulle ha möjlighet att ta reda på den dagliga kursen.”

”Medan entusiasm på andra håll är en framgångsfaktor, leder den på börsen nästan alltid till katastrof.”

"Den intelligente investeraren är en realist som säljer till optimister och köper av pessimister.”

”Om anledningen till att folk investerar är att tjäna pengar, då är att söka råd samma sak som att be andra att tala om hur man tjänar pengar. Detta är ganska naivt.”

”Köp billigt, sälj dyrt!”
 
 

Charlie Munger

 
   

Charles Thomas "Charlie" Munger, född 1 januari 1924, dog i slutet av 2023 (nära sin 100-årsdag). Warren Buffetts närmsta rådgivare vid konglomeratets investeringar, och han var verksam in i det sista.

 
 


”Om du fortsätter att lära dig hela tiden
har du en enorm fördel.”

”Försök att bli lite visare för varje dag och om du lever länge nog kommer livet ge dig vad du förtjänar.”

”Att veta vad du inte vet
är mer användbart än att vara briljant.”

”Det finns ingen formel. Du behöver veta mycket om företag, mänsklig natur och siffror. Förvänta dig inte att det finns en magisk formel som löser det åt dig.”

”Ingen vis pilot, oavsett hur duktig eller erfaren, skippar checklistan.”

”Det kräver karaktär att sitta med pengar och göra ingenting. Jag kom inte dit jag är idag genom att jaga mediokra möjligheter.”

”Att imitera flocken ger ett mediokert resultat.”

”Möjligheten kommer, men den kommer inte ofta, så ta tag i den när den kommer.”
 
 

Peter Lynch

 
   

Peter Lynch är en av världens genom tiderna bästa investerare. Han drev exempelvis den legendariska Magellan Fund hos fondmäklaren Fidelity med en årlig avkastning på 29,2 % under 13 år.

 
 


”Är du bra i den här branschen har du rätt sex av tio gånger. Du kommer aldrig få rätt nio gånger av tio.”

”Bakom varje aktie finns ett företag.
Ta reda på vad de gör.”

”Om du är redo att investera i ett företag måste du kunna förklara varför med så enkelt språk att en femteklassare förstår snabbt nog innan hen hinner tröttna.”

”Ingen kan förutsäga framtida räntor, konjunkturen eller aktiemarknaden. Strunta i vad analytikerna säger och koncentrera dig istället på vad som händer i de företag du äger.”
 
 

Joel Greenblatt

 
   

Legendarisk genom att ha skapat en avkastning på 40 % per år under en 20-årsperiod. Strategin berättas i hans bok “The little book that beats the market” och går ut på att köpa bra företag till billigt pris.

 
 


”Du kan inte vara en bra värdeinvesterare utan att vara en självständig tänkare.”

”Strategin att lägga alla dina ägg i en korg och vakta den korgen är mindre riskfylld än man tror.”

”Ju säkrare jag är på mina aktieval, desto färre företag behöver jag ha i min portfölj.”